www.voldstedlund.se      voldstedlund.se

God Mat, Vackra Hus och
Medeltidsaktiviteter

Meny

Home 
 Sök 
Medeltid 
God mat 
Vackra hus 
J o C start 
Kontakter 
Om Cookies 

 

 

Järnavik - Gula Huset

Gula Huset i Järnavik, Blekinge. Beskrivning och historik, se text under bildgalleri. Fotografierna är tagna i juli 2009.

Södra sidan mot gatan

Överdelen av framsidan med snickarglädje

Gavel mot öster

Huvudentré

Del av gavel mot väster med målat blindfönster

Nybyggda annexet

Gårdssidan

Gårdsentré och källartrapp

 

 

 

Historik om Järnaviks Vandrarhem "Gula Huset" (Texten hämtad, med tillåtelse, från vandrarhemmets hemsida http://www.gula-huset.com/)


Under den danska tiden var Järnavik en välkänd utskeppningshamn. Lastplatsen har sedan medeltiden fungerat som så kallad bondehamn. Under 1600-talet var Järnavik en av de främsta hamnarna i Blekinge.

År 1849 köpte Engelbrekt Kock och Magnus Magni hela egendomen Järnavik. Två år senare stod den nuvarande huvudbyggnaden, i folkmun kallad Gula Huset, klar.

Giovanni Theodor Sjölin förvärvade egendomen 1880 och är den som ger Järnaviks Gård utseendet den har idag. 1885 höjs övre våningen och förses med frontespis enligt den tidens smak och stil.

Julia Eriksson även kallad Julia på Dahla köpte egendomen 1901, men avyttrade den redan efter några år till Hugo Jeppson som blir den siste som bor på gården.

Gösta Jeppson, Hugos son, övertar Järnaviks gård efter sin far 1950. Han bosätter sig aldrig där, utan bor på fädernesgården, Gammelgården. Fram till dess att Gösta säljer Järnaviks Gård till Ronneby Kommun 1970, står den obebodd.

Kommunen hyr ut huset till militären, som använder det som förråd. Fastigheten gick under "täcknamnet" Gula Huset.

Gula Huset idag
Efter ett antal år av förfall har huset renoverats varsamt och inrymmer idag ett vandrarhem, med tio rum och trettio bäddar.

Man kan även hyra "Gula Huset" för kurser, konferenser, utställningar eller privata tillställningar.

"Gula Huset" drivs och ägs idag av Monika Kronlund.

 

Copyright foto by Jan Voldstedlund.
All Rights Reserved.