www.voldstedlund.se      voldstedlund.se

God Mat, Vackra Hus och
Medeltidsaktiviteter

Meny

Home 
 Sök 
Medeltid 
God mat 
Vackra hus 
J o C start 
Kontakter 
Om Cookies 

 

Hakkeböf med lök

Ingredienser för 4 personer

500 gr grovmald oxfärs
4 st tunna skivor hårdrökt sidfläsk
1 tsk salt
2 -3 krm grovmald svartpeppar
2 gula lökar
3 dl buljong
2 msk vetemjöl
1 dl matlagningsgrädde
1 msk mörk oxfond
1 tsk kinesisk soja
40 gr smör
2 tsk farinsocker

Tillagning

Börja med att skala och skiva löken. Lägg i knappt hälften av smöret i en tjockbottnad kastrull. När smöret har smält och är lite brynt läggs löken i och bryns på hög temperatur några minuter. Sänk därefter temperaturen på spisplattan något. När löken börjar mjukna, strös farinsockret över och det får bryna vidare ytterligare några minuter. När löken mjuknat helt så hälls 1 dl buljong över det hela och allt får stå på svag värme och koka ihop. Rör om då och då.

Under tiden så finhackas det hårdrökta sidfläsket och blanda in detta väl i oxfärsen. Dela färsblandningen i fyra delar och forma dem till runda bollar. Platta till dem så att de blir ca 1,5 cm tjocka. Strö hälften av svartpepparn och saltet på vardera sidan av biffarna och hacka med en kniv kors och tvärs över ytan för att blanda ned kryddorna.

Lägg i resterande smör i en het stekpanna och bryn biffarna 2-3 minuter på första sidan. Vänd därefter biffarna och sänk värmen på stekpannan och stek färdigt dem, ca 3-5 minuter. De skall vara svagt rosa innuti.

Tag upp biffarna och lägg dem på ett fat och håll dem varma. Häll i  de 2 kvarvarande decilitrarna buljong i stekpannan och låt detta koka upp. Tillsätt matlagningsgrädden med uppskakat vetemjöl och rör om väl. Tillsätt oxfond och soja och smaka eventuellt av med lite salt och grovmald svartpeppar. Vid behov så späds såsen med lite vatten om den är för tjock.

Lägg upp löken på de varmhållna biffarna och servera.

Serveras med kokt potatis och sötsura tillbehör t.ex. asier, inlagd gurka eller rårörda lingon.

Till denna rätt dricks med fördel en ljus öl.