www.voldstedlund.se      voldstedlund.se

God Mat, Vackra Hus och
Medeltidsaktiviteter

Meny

Home 
 Sök 
Medeltid 
God mat 
Vackra hus 
J o C start 
Kontakter 
Om Cookies 

 

Helstekt entrecôte med råstekt chilipotatis

Ingredienser för 6-8 personer

1½ kg hel entrecôte
4 st stora vitlökslyftor (ta små klyftor om du inte vill ha mycket vitlökssmak)
1 msk rosépepparkorn
1 tsk svartpepparkorn
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
2 tsk salt
Olivolja
2 st gröna chilifrukter (mild)
2 st gula chilifrukter (stark)
2 kg potatis (ej mölig sort)
2 st purjolökar
2 tsk salt
2-3 krm finmald svartpeppar

Tillagning

Ta fram kötet i god tid så att det blir rumstempererat.

Skala och lägg vitlöksklyftorna i en mortel tillsammans med rosé- och svartpepparkornen, timjan och rosmarin. Stöt det hela väl till en smet som breds på köttets alla sidor. Stick in en köttermometer i köttet och se till att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen.

Lägg köttet i en ugnssäker form och ställ in det  i ugnen som är 125 oC och stek till 62 oC, för rosa eller till 65 oC, svagt rosa, stektiden är ca 1 tim 50 min - 2 tim 15 min beroende på ugn (om du har en varmluftsugn går det snabbare). När köttet är uppe i temparatur tas det ur ugnen och formen och 2 tsk salt strös över och allt slås in i folie och får vila i ca 15 - 20 minuter, på en skärbräda. Skär därefter upp köttet i ca 1 cm tjocka skivor.

Under tiden som köttet steks i ungen så skalas potatisen och skärs i bitar, ca 6-7 mm tjocka, purjolökarna görs rena och skärs i ca 1 cm tjocka skivor, chilifrukterna rensas och hackas fint. OBS!! se upp med chili på fingrarna och att klia sig i ögonen - det är inte skönt.

Börja steka potatisen i lämpligt antal stekpannor när det är ca 45 minuter kvar till servering. Börja stekningen genom att hälla en generös slurk olivolja i varje stekpanna, 2-3 msk per stekpanna, och hetta upp. Lägg i potatisen och sänk värmen på plattan till svag värme 3:an på en 6 stegad platta. Vänd ofta på potatisen i pannorna. Efter ca 30 min stektid skall potatisen vara nästan färdigstekt och då tillsätts den sista salten, finmald svartpeppar, purjolök och de hackade chilifrukterna, rör om väl och stek vidare på svag värme i 10-15 minuter.

Servera det hela med en stor solmogen tomat eller en sallad. Till det hela dricks gärna ett gott fylligt rödvin eller en iskall öl.