www.voldstedlund.se      voldstedlund.se

God Mat, Vackra Hus och
Medeltidsaktiviteter

Meny

Home 
 Sök 
Medeltid 
God mat 
Vackra hus 
J o C start 
Kontakter 
Om Cookies 

 

 

Kokt torsk med räkor, pressad potatis och citronsås

Ingredienser för 3-4 personer

500-600 gr torsk. Tjocka delen av stor file. (Torskrygg om du vill lyxa till det hela)
3/4 kg färska räkor med skal
12-14 medelstora potatis
1 citron
10-12 kryddpepparkorn
1 krm mald svartpeppar
1 scharlottenlök
1 fiskbuljongtärning
1 lagerblad
1-2 dl grädde, t.ex Kelda mellangrädde
1½ msk smör
2-2½ msk vetemjöl
Salt
Vatten
1 knippe späda morötter

Tillredning.

Börja med att skala de färska räkorna och lägg dem i en skål.

Skölj citronen väl - skrubba den gärna. Riv av det gula på skalet på en tredjedel av citronen med ett grovt rivjärn. Dela därefter citronen och pressa ur saften.

Förbered därefter buljongen till såsen genom att koka upp ½ liter vatten och tillsätt en fiskbuljongtärning. Häll upp detta i ett mått och låt det svalna lite.

Skala potatisen och lägg dem i saltat vatten.

Gör nu ett kokvatten till fisken med 1 liter vatten, lagerbladen, kryddpeppar och skivad scharlottenlök samt ½ krm mald svartpeppar.

Sätt nu på potatisen och koka den ca 15-17 minuter beroende på potatissort, de ska vara välkokta men inte sönderkokta. När potatisen är färdig pressas de, med en potatispress, i en stor serveringsskål.

När potatisen har kokat upp är det dags att börja med såsen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt vetemjölet - allt smör skall sugas upp av mjölet och en deg bildas i kastrullen. Tillsätt ungefär hälften av fiskbuljongen under omrörning - inte för mycket åt gången för då kan det bli klimpar i såsen. Tillsätt därefter grädden och ½ krm mald svartpeppar och hälften av citronsaften. Späd med mer fiskbuljon om det behövs. Tillsätt det rivna citronskalet några minuter före servering och smaka även av med mer citronsaft vid behov.

När det är ca 5-6 minuter av koktiden kvar på potatisen är det dags att sätta på det förberedda kokvattnet för fisken. När vattnet kokar kraftigt så lägg i fiskbitarna, i portionsbitar, och stäng av plattan. Bevaka nu fisken noggrant så att den bara blir genomvärmd och inte sönderkokt. Fiskan skall precis dela sig i skivor när den kommer på talriken - detta tar ca 2-5 minuter beroende på tjockleken på fisken.

Lägg upp fisken på tallrikarna direkt från kokningen och lägg på de skalade räkorna. Häll citronsåsen över fisken och räkorna. Var och en lägger därefter till sig av den pressade potatisen samt lättkokta morötter.

Till detta kan man gärna dricka ett vitt vin t.ex. Chablis eller Chardonney