www.voldstedlund.se      voldstedlund.se

God Mat, Vackra Hus och
Medeltidsaktiviteter

Meny

Home 
 Sök 
Medeltid 
God mat 
Vackra hus 
J o C start 
Kontakter 
Om Cookies 

 

Västra Götaland

I västra Götaland ingår Västra Götalands och Hallands län

Klicka här för fler bilder

En av de intressanta arkitekterna jag har stött på under mina studier och resor i Sverige är den så kallade fähusarkitekten Charles Emil Löfvenskiöld som huvudsakligen var verksam i Västergötland under perioden 1840 till 1880. Denna arkitekt hade en mycket intressant grundläggande filosofi omkring människor, djur och byggnader. Här till vänster finns bilder på mangårdsbyggnaden i Tjos som är tagna i augusti 2002.

Klicka här för fler bilder

I samband med resan i västergötland, i augusti 2002. lyckades jag att hitta en del av de andra hus och byggnader som man tillskriver Charles Emil Löfvenskiöld och fotograferade dem.

Klicka här för att komma vidare.

Här kommer en insänd bild, av en ritning publicerad i en tidskrift 1853. Bilden är insänd av Örjan Svensson.

Klicka här för fler bilder från Lidköping

Lidköping. Detta är en stad värd besök om man gillar trähus i stadsmiljö. Här finns många vackra hus men även en del förvanskade/fördärvade trähus. Utöver trähusen så hittade vi även några trevliga tegel- och putshus.

Fotografierna togs i augusti 2002

Klicka här för fler bilder från Ödeborg

I början av juni 2003 gjorde jag en utflykt till Ödeborg, 25 km nordost om Uddevalla, i samband med att brukspatronens gamla villa var till salu. Huset är ursprungligen byggt ca 1903 men ombyggt/tillbygt på 20/30-talet och är ett utmärk exempel på arkitekturen i början av 1900-talet med en del jugentinslag. Huset är väl bevarat med mycket av orginaldetaljerna i huset och i trädgården kvar. Naturligtvis blev det en hel del bilder tagna även här och en del av dem kan du se om du klickar på bilden.

Klicka här för fler bilder

Under en utflykt, midsommarhelgen 2003, passerade vi Mårdaklev som ligger ett par mil öster om Varberg utefter Ätrans dalgång och här stötte vi på ett nyligen restaurerat värdshus. Värdshusets byggnader är uppförda från 1600-talet och fram till och med 1800-talet och är en ganska stor samling byggnader som idag innehåller värdshus, hantverksbod, klubbstuga för golfbana m.m.

Klicka här för fler bilder från Backamo

Sydöst om Ljungskile, ligger den gamla militärförläggningen Backamo. Den är nu mer eller mindre upprustad och byggnaderna har en hel del vackra detaljer och proportioner. Fotografierna är tagna i maj 2003.

Klicka här för fler bilder

På sydvästra Orust ligger det lilla samhället Hälleviksstrand. I utkanten av samhället, vid vägen mot Henån, ligger kyrka som är uppförd 1903-04 efter ritningar av A.C. Peterson med en klar inspiration av medeltida stavkyrkor. Fotografierna är från mars 2003.

Klicka här för fler bilder

Utefter vägen från Hällevikstrand till Henån, i Hällevik, ligger detta mycket typiska Bohuslänska trähuset från sekelskiftet 1800-1900. Det är idag mycket välrenoverat med många fina snickeridetaljer. Fotografierna tagna i mars 2003.

Klicka här för fler bilder

Väster om Kungälv, utefter småvägarna, ligger Lilla Röd och där hittade jag detta hus. Ett traditionellt sekelskifteshus, 1800-1900, som är i stort sett helt i orginalskick. Fotografierna är tagna i maj 2003.

Klicka här för fler bilder

Öster om Göteborg går veteranjärnvägen Anten - Gräfsnäs och utmed denna ligger den renoverade stationen Kvarnabo. Fotografierna tagna i juni 2003

Klicka här för fler bilder från Resville Kvarnby

Utmed vägen mellan Vara och Lidköping ligger Resville där den gamla kvarnbyn finns kvar till vissa delar. T.ex Skansa kvarn, Värdshuset? och smågårdar och hus samt den gamla stenbron från 1861. Husen i Resville Kvarnby har många vackra snickeridetaljer. Byn har anor från 1300-talet.

Bland fotografierna, från Resville, som du hittar genom att klicka på bilden här till vänster finns ett fotografi av informationstavlan i Resville Kvarnby med mer historik.

Bilderna är tagna i augusti 2003.

Norra Härene. Klicka för fler bilder.

Utmed samma väg, mellan Vara och Lidköping, ligger Norra Härene. Bland det första man ser när man närmar sig byn är kyrkan som har ett egendomligt utseende. Utseendet beror på att man vid ombyggnationen i slutet av 1600-talet använde delar från den gamla kyrkan på ett nytt sätt.

Mitt emot kyrkan ligger den gamla skolan som är en träbyggnad med vackra trädetaljer och proportioner.

Bilderna är tagna i augusti 2003.

Klicka här för fler bilder från Sjuntorp

Sjuntorp

1,5 mil sydost om Trollhättan i Västergötland ligger den gamla bruksorten Sjuntorp. Här hittade vi två intressanta hus.

Det ena uppgavs vara ett värdshus men kan ha varit brukets gamla kontor. Det andra är med största sannolikhet brukspatronens villa.

Värdshuset har en hel del trevliga snickerier i Schweizerstil och vackra tegelarbeten i fasad och skorstenar. Brukspatrons villa stoltserar med vackra fönster i jugentstil.

Fotografierna är tagna i maj 2004

Klicka här för att komma vidare

Göteborg

I Göteborg finns det naturligtvis en mängd vackra, roliga och/eller intressanta hus att beskåda. Via länken här intill finns en karta med länkar vidare till bilder från olika stadsdelar.

Just nu är det inte så många, ca 35-40 st, men med tiden kommer fler bilder att presenteras.

Klicka här för att se fler bilder

Storåns dalgång.

I Storåns dalgång några kilometer söder om Rävlanda(mellan Göteborg och Borås) hittade vi två mycket välskötta sekelskifteshus. Det ena av dessa(det röda) lär vara det äldsta kvarvarande huset i dalgången.

Det är bara att gratulera de två husägarna till de två mycket välskötta och vackra husen. Foto från maj 2004.

PS. Passa gärna på att ta en fika på kafféet som ligger några hundra meter söder om dessa hus - kan varmt rekomenderas.

Klicka här för fler bilder

Klädesholmen

Ön ligger sydväst om Tjörn och är en typisk västkustsk ö med mycket hus på liten yta. Här är bilder på några trevliga hus på ön. Bilderna är tagna i augusti 2004.

Klicka här för fler bilder

Mårdaklev

Vid ett nytt besök i Mårdaklev, öster om Varberg, passade jag på att fotografera en del nyligen upprustade äldre byggnader. Denna upprustning sker helt på privat initiativ. Byggnaderna ligger inne i byn till skillnad från det tidigare fotograferade värdshuset. Fotografierna är tagna i augusti 2004.

Klicka här för fler bilder

Lia

I Lia mellan Ullared och Svenljunga ligger ett gammalt sanatorium med en del tillhörande byggnader från slutet av 1800-talet. Huset här bredvid är ett som ligger alldeles intill vägen och som nästan enbart är synligt på vintern. Foto tagna i mars 2005.

Klicka här för fler bilder

 

Tjuvkilshuvud

Utmed vägen mellan Kungälv och Marstrand ligger Tjuvkilshuvud. Där ligger detta hus. Foto från april 2005.

Klicka här för fler bilder

 

Gunnebo Slott

Något öster om Mölndal/Göteborg ligger Gunnebo slott. Slottet i sig är väldokuneterat av andra så därfär har jag valt 2 andra byggnader. Fotografierna är tagna i april 2005.

Klicka här för fler bilder

 

Gammelgård

Strax söder om Fjärrås i Halland ligger detta hus med tydliga drag av jugent. Huset ser tyvärr ut idag att förfalla men är spånnande då det förefaller att vara orginal fönster och fasad. Foto tagna i maj 2005.

Klicka här för fler bilder

Hylte Kvinja

Ett välbevarat litet sekelskifteshus strax utanför Hylte. Fotografier tagna i augusti 2003.

Klicka här för fler bilder på Limmareds Värdshus

Limmareds Värdshus

En byggnad med många välbevarade detaljer. Fotografierna är tagna i juli 2005.

Klicka här för fler bilder från Stora Herrmanö

Stora Hermanö

På Stora Hermanö utanför Orust finns en hel del bevarad gammal västkustbebyggelse. Här är en liten gård i ett kustnära odlingslandskap. Titta gärna på de smarta stegjärnen på taket fram till skorstenen. Foto tagna i augusti 2005.

Klicka här för fler bilder på huset

Stora Hermanö

På Stora Hermanö ligger också många välbevarade gamla bostadshushus. I detta fall ett typiskt västkusthus med sina glasverandor och sitt vitmålade snickeri. Fotografierna är tagna i augusti 2005.

Klicka här för fler bilder

Stora Hermanö

Mitt på Stora Hermanö ligger detta vackra hus med en stor glasad veranda. Fotografierna är tagna i augusti 2005.

Klicka här för fler bilder på Skene Värdshus


Skene Värdshus

Vid infarten still Skene ligger det gamla värdshuset som de senaste åren har genomgått en renovering som skonsamt har åteställt huset till sin glansperiods utseende. Fotografierna är tagna i juli 2005.

Klicka här för fler bilder från Gullholmen

Disponentvillan på Gullholmen

1896 byggdes denna villa av disponenten på sillsalteriet på Skottarn. Foto tagna i oktober 2005.

Klicka här för fler bilder från Gullholmen

Mor Johannas väg på Gullholmen

En något mindre variant byggd av samma snickare som byggde diponentens villa 1896. Fotografierna är tagna oktober 2005.

Nääs Slöjdseminarium

Vid Nääs Slott ligger det gamla Slöjdseminariet som uppfördes under andra hälften av 1800-talet. Här finns ett antal mycket sevärda byggnader bevarade. Fotografierna är tagna i juni 2006.

Klicka här för fler bilder

Kinna - Arvidsgården

En rejäl hemgift belägen i Kinna byggd 1870. Fotografierna är tagna i september 2006.

Klicka här för fler bilder

Rångedala brunns- och badanstalt

Utmed gamla riksväg 40 mellan Borås och Ulricehamn ligger denna gamla brunns- och badanstalt och väntarpå att någon skall ta hand om den. Fotografierna är tagna i juli 2007.

 Copyright by Jan Voldstedlund.
All Rights Reserved.