www.voldstedlund.se      voldstedlund.se

God Mat, Vackra Hus och
Medeltidsaktiviteter

Meny

Home 
 Sök 
Medeltid 
God mat 
Vackra hus 
J o C start 
Kontakter 
Om Cookies 

 

 

Apelsin- och Limekyckling med chili.

Det här är en maträtt som smakar mycket av apelsin och lime.

Ingredienser för 3 personer

3 kycklingfiléer, ca 350-400 gr
1 tsk salt
2 msk smör
1 stor apelsin
1 lime
2 dl crème fraiche (lätt)
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 tsk soya
1 msk honung
1 stor röd chilifrukt
4-5 stora blad Savoykål
1 gul paprika
12-15 sockerärtor
1 stor morot
1 dl vatten
Salt
Svartpeppar

Tillagning

Börja med att förbereda allt.

Tvätta apelsinen och limen väl och skala hela limen och 3/4 av apelsinen med en potatisskalare. Skär skalen i tunna strimmor. Pressa ur saften ur limen och apelsinen.

Skär chilifrukten i tunna skivor med fröna kvar.

Skal moroten och skär den i tunna skivor. Skär sockerärtorna på snedden i 2-3 bitar. Skär savoykålen i relativt stora bitar. Rensa paprikan från frön och skär den i bitar.

Lägg 1 msk smör i en upphettad stekpanna och lägg i de saltade kycklingfiléerna. Stek i ca 5-6 minuter på vardera sidan. Under tiden läggs apelsin- och limeskal, saften från apelsinen och limen, crème fraiche, kycklingfond, soya, honung och den skivade chilifrukten i en tjockbottnad kastrull och låt det hela koka upp.

När kycklingfiléerna är stekta läggs de över i såsen och detta får koka ca 10 minuter på svag värme.

Gör rent stekpannan och lägg i 1 msk smör och bryn savoykål, morötter, paprika och sockerärtorna en liten stund, ca 3-4 minuter. Tillsätt 1 dl vatten och låt detta sakta sjuda bort i grönsaksröran. Krydda under tidem med lite salt och finmald svartpeppar.

Vid serveringen skall skalen från apelsin och lime vara med på tallriken.

Serveras med jasminris och en väl kyld Drosty-Hof Chardonnay