www.voldstedlund.se      voldstedlund.se

God Mat, Vackra Hus och
Medeltidsaktiviteter

Meny

Home 
 Sök 
Medeltid 
God mat 
Vackra hus 
J o C start 
Kontakter 
Om Cookies 

 

 

Blandsvampssoppa

Ingredienser till förrätt för 4 eller som huvudrätt för 2

7,5 dl rensad aspsopp, skuren i småbitar
2,5 dl rensad gul sommarkantarell, skuren i småbitar
1 + 2 msk smör
½ gul lök
2 msk vetemjöl
½ liter hett vatten
1 buljongtärning
1 dl matlagningsgrädde
1 krm mald svartpeppar
1 tsk kantarellfond

Tillagning

    1. Stek svampen i två omgångar i torr stekpanna. Tillsätt 1/4 msk smör i slutet av stekningen, när nästan allt vatten är urstekt. Lägg svampen åt sidan.
    2. Finhacka löken och stek den mjuk i ½ msk smör.
    3. Sänk till låg värme och tillsätt 2 msk smör och låt detta smälta tillsammans med löken.
    4. Tillsätt vetemjölet och rör ut detta väl i det smälta smöret.
    5. Tillsätt det heta vattnet i omgångar och vispa om väl så att det inte blir några klumpar.
    6. Tillsätt buljongtärningen och låt den smälta
    7. Tillsätt svampen
    8. Passera allt med en stavmixer
    9. Tillsätt grädde och svartpeppar
    10. Låt allt koka upp.

Klart att servera.

Soppan kan se lite tråkig ut då svampen gör att soppan blir lite gråaktig. Garnera därför gärna soppan med lite klippt persilja eller liknande.

Till soppan kan man dricka en pilsner, ett glas vin eller varför inte ett glas kallt vatten.

Tips: Om du får stora mängder svamp på hösten så kan denna soppa frysas i färdigt skick. Ta sedan bara fram den och tina och värm. Undebart gott en kall vinterdag.