God Mat, Vackra Hus
och |
Meny |
Dansk fläskstek med svål och sötsurt Ingredienser för 4 personer 800-900 gr skinkstek med svål(be slaktaren att skära
ut en "Dansk Fläskstek). Det är viktigt att det finns minst 8
mm fettrand under svålen. Tillagning - När slaktaren skär ut skinksteken så be honom/henne att skivsnitta svålen om du inte vill göra detta själv. Börja med att sätta ugnen på 160 gr. När ugnen är varm läggs skinksteken nedåt i långpannan och vatten fylls på så att det täcker svålen. Låt koka i ca 30 minuter. Tag upp steken och krydda med salt och peppar och lägg den, med svålen uppåt, på ett galler i långpannan - låt vattndet vara kvar som svålen har kokts i. Sätt i en stektermometer. Stek tills temperaturen i köttet är ca 80-85 grader C. När temperaturen är uppe i rätt gradtal så ökas ugnstempen till 250 grader C och ugnsluckan ställs på glänt. Stek vidare tills svålen är knaprig. Observera! Om allt vatten i långpannan kokar bort under stekningen så fyll på med nytt. När skinksteken är klar så ta till vara på skyn i långpannan och använd den till såsen. Gör såsen genom att smälta smöret i en kastrull, tillsätt vetemjölet. Späd under omrörning först med skyn från stekningen och därefter med grädden och mjölken. Smaka av med den kinesiska soyan, salt och peppar. Servera med kokt potatis, kall eller varm rödkål, syltade gröna tomater, asier och eventuellt svartvinbärdgelé. Till detta kan man dricka en ljus öl eller ett rödvin. |